Covid-19 hayatımızı tümüyle etkiliyor. İlerleyen günlerde de etkilemeye devam edecek gibi gözüküyor. Bağışıklığı zayıf olan insanların Covid-19’a daha kolay yakalandığını ve Covid-19’u daha ağır atlattığını hepimiz gözlemledik. Peki bağışıklık nasıl güçlenir? Bu yazıda size Covid-19 döneminde bağışıklığı güçlendiren beslenme tavsiyeleri vereceğim.
Covid-19 Döneminde Bağışıklığı Güçlendiren Etmenler
Covid-19 döneminde bağışıklığı güçlendiren en önemli iki etmen vardır: Fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme. Bunlar aynı zamanda yaşamımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz için dikkat etmemiz gereken en önemli unsurlardan olup Covid-19 döneminde önemi daha çok anlaşılıyor.
Yapılan çalışmalarda sarkopeni ve obezitenin Covid-19’un ilerlemesini daha kolay hale getirdiğini kanıtlıyor. Aynı zamanda yetersiz beslenen hastalarda solunum yetmezliğinin daha hızlı seyrettiği görülüyor.
Bağışıklığı Güçlendiren Beslenme Tavsiyeleri
- Enerji alımı ve harcaması dengelenmeli.
- Günlük rafine şeker tüketimi alınan enerjinin %10’undan az olmalı.
- Protein tüketimine dikkat edilmeli. Her gün mutlaka yeterli protein alınmalı. ( Kaliteli protein içeren besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir vb.)
- Sebze ve meyveler bağırsaktaki iyi huylu bakterileri harekete geçirmeye yarayan lifler içerirler. Bu bakteriler bağışıklığımızın güçlenmesinde rol oynar. Bu sebeple günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmeli.
- Günlük alınan tuz miktarı 5 gramı geçmemeli. (2 çay kaşığı tuz=5 gram)
- Mutfak hijyenine özen gösterilmeli. Çiğ ve pişmiş yiyecekler birbirine temas etmemeli. Sebzeler kullanılmadan önce sirkeli suda bekletilmeli, iyice yıkanmalı.
- Sağlıksız yağlar içeren besinlerden uzak durulmalı, bunların yerine daha sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmeli. (Kuru meyveler, yağlı tohumlar, sebze cipsleri gibi)
- Bol su tüketilmeli.
- Çay, kahve, alkol tüketiminin fazla olmamasına dikkat edilmeli. Fazla çay, kahve tüketimi uyku düzeninin bozulmasına sebep olur. Bu da psikolojik bozukluklara sebep olabilir. Alkol bağışıklığı zayıflatır ve Covid-19’a yakalanma riskini artırır.
- Porsiyon kontrolü sağlanmalı, evde geçirdiğimiz günlerde aç olmadığımız aşırı yememeye özen gösterilmeli.
- Çocukların gelişiminin desteklenmesi ve obezite riskinin azaltılabilmesi için evde geçirdiğimiz şu günlerde aile yemekleri artırılmalı.
- Evde yemek pişirmeye özen göstermeli ve paket servis yemeklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Kaynak
https://dergipark.org.tr/en/pub/avrasyasbd/issue/56010/747805
0 Yorumlar