Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Covid-19 Döneminde Bağışıklığı Güçlendiren Beslenme Tavsiyeleri

Covid-19 Döneminde Bağışıklığı Güçlendiren Beslenme Tavsiyeleri

Covid-19 hayatımızı tümüyle etkiliyor. İlerleyen günlerde de etkilemeye devam edecek gibi gözüküyor. Bağışıklığı zayıf olan insanların Covid-19’a daha kolay yakalandığını ve Covid-19’u daha ağır atlattığını hepimiz gözlemledik. Peki bağışıklık nasıl güçlenir? Bu yazıda size Covid-19 döneminde bağışıklığı güçlendiren beslenme tavsiyeleri vereceğim.

Covid-19 Döneminde Bağışıklığı Güçlendiren Etmenler

Covid-19 döneminde bağışıklığı güçlendiren en önemli iki etmen vardır: Fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme. Bunlar aynı zamanda yaşamımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz için dikkat etmemiz gereken en önemli unsurlardan olup Covid-19 döneminde önemi daha çok anlaşılıyor.

Yapılan çalışmalarda sarkopeni ve obezitenin Covid-19’un ilerlemesini daha kolay hale getirdiğini kanıtlıyor. Aynı zamanda yetersiz beslenen hastalarda solunum yetmezliğinin daha hızlı seyrettiği görülüyor.

Bağışıklığı Güçlendiren Beslenme Tavsiyeleri

  • Enerji alımı ve harcaması dengelenmeli.
  • Günlük rafine şeker tüketimi alınan enerjinin %10’undan az olmalı.
  • Protein tüketimine dikkat edilmeli. Her gün mutlaka yeterli protein alınmalı. ( Kaliteli protein içeren besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir vb.)
  • Sebze ve meyveler bağırsaktaki iyi huylu bakterileri harekete geçirmeye yarayan lifler içerirler. Bu bakteriler bağışıklığımızın güçlenmesinde rol oynar. Bu sebeple günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmeli.
  • Günlük alınan tuz miktarı 5 gramı geçmemeli. (2 çay kaşığı tuz=5 gram)
  •  Mutfak hijyenine özen gösterilmeli. Çiğ ve pişmiş yiyecekler birbirine temas etmemeli. Sebzeler kullanılmadan önce sirkeli suda bekletilmeli, iyice yıkanmalı.
  • Sağlıksız yağlar içeren besinlerden uzak durulmalı, bunların yerine daha sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmeli. (Kuru meyveler, yağlı tohumlar, sebze cipsleri gibi)
  • Bol su tüketilmeli.
  • Çay, kahve, alkol tüketiminin fazla olmamasına dikkat edilmeli. Fazla çay, kahve tüketimi uyku düzeninin bozulmasına sebep olur. Bu da psikolojik bozukluklara sebep olabilir. Alkol bağışıklığı zayıflatır ve Covid-19’a yakalanma riskini artırır.
  • Porsiyon kontrolü sağlanmalı, evde geçirdiğimiz günlerde aç olmadığımız aşırı yememeye özen gösterilmeli.
  • Çocukların gelişiminin desteklenmesi ve obezite riskinin azaltılabilmesi için evde geçirdiğimiz şu günlerde aile yemekleri artırılmalı.
  • Evde yemek pişirmeye özen göstermeli ve paket servis yemeklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Kaynak

https://dergipark.org.tr/en/pub/avrasyasbd/issue/56010/747805

Yorum Gönder

0 Yorumlar