Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Depresyona İyi Gelen Yiyecekler ve Beslenme Tavsiyeleri

Depresyona İyi Gelen Yiyecekler ve Beslenme Tavsiyeleri

Dünyada en yaygın görülen psikiyatrik hastalık depresyondur. Bu hastalığa ilgi kaybı, iştahsızlık veya aşırı yeme, kendini değersizleştirme, konsantrasyon bozukluğu, bozulmuş uyku kalitesi gibi semptomlar eşlik eder. Bu durum, çoğu zaman beslenmeyi doğrudan etkileyen bir davranış bozukluğudur. Depresyonun tedavisinde kullanılan ilaçların ve alınan terapilerin yanı sıra beslenmenin de düzenlenmesi hastanın durumu daha kolay atlatmasına yardımcı olabilir. Peki, depresyona iyi gelen yiyecekler nelerdir? Yazının devamında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Depresyona İyi Gelen Yiyecekler!

Depresyon dünyada hızla yayılım gösterirken Covid-19 döneminde yaşanan kısıtlamalardan dolayı bizleri daha çok etkisi altına almaya başladı. Yapılan araştırmalarda bu hastalığın kadınlarda erkeklerden daha çok yaşandığı belirtilmiştir. Peki, depresyon neden olur? Ortaya çıkışında genetik, biyolojik veya çevresel etmenlerin rolü vardır. Bu komplike hastalığın çözümünde ve hastanın hayat kalitesinin yükseltilmesinde biz diyetisyenlere de pay düşer. O zaman depresyona iyi gelen yiyecekler e bir göz atalım.

Öncelikle bu sorunu yaşayan bireylerde birtakım testler yapılarak besin ögesi yetersizliklerinin oluşup oluşmadığına bakılır. Daha sonra yetersiz olan besin ögeleri diyetle hatta supleman alımıyla yerine koyulmaya çalışılır. Besin ögesi yetersizliklerinin düzeltilmesi hastanın, bu hastalığı yenme potansiyelini artırır.

Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tüketilmesi; balık, meyve, sebze, zeytinyağı tüketiminin artırılması hastalığın seyrini iyileştirebilir. Yapılan bazı çalışmalarda kahve ve yeşil çay tüketiminin antidepresan etkileri olduğu ortaya koyulmuştur.

Depresyonda Beslenme Tavsiyeleri

  • Günde 1,5-2 litre su içilmeli.
  • Az az, sık sık beslenmeye özen gösterilmeli.
  • Margarin kullanımı azaltılmalı mümkünse kullanılmamalı.
  • İşlenmiş ürünler ve paketli gıdalar (salam, sosis, kraker, cips, hazır kek gibi) beslenme rutininden çıkarılmalıdır.
  • Posadan zengin beslenmeye özen gösterilmeli. Kurubaklagiller, sebze ve meyveler beslenmeye eklenmeli. Özellikle günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmeli.
  • Yeterli triptofan alımı ancak kaliteli protein kaynaklarından sağlanır. Bu kaynaklar: Balık ve deniz ürünleri, kırmızı et, yumurta, süt, kurubaklagil, yağlı tohumlardır.
  • Omega-3 diyette olması gereken önemli bir yağ asididir. Bu sebeple dışardan supleman olarak alınabilir veya haftada 2-3 kez balık tüketimiyle de yeterli miktar karşılanabilir.
  • Alkolden uzak durulmalı.
  • Anksiyete yoksa çay, kahve tüketilebilir.

KAYNAK

Çiftçi H, Yıldız E, Mercanlıgil SM, Depresyon ve Beslenme Tedavisi, Turkiye Klinikleri J Med Sci 2008, 28

Ankara 2015, Tıbbi Beslenme Tedavisinde Güncel Uygulamalar V, Editör: Doç. Dr. Gamze Akbulut, Sayfa 25-40

Yorum Gönder

0 Yorumlar