Sağlık, insanın her yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için kalıtımsal faktörlerin rolü kadar çevresel faktörlerin de rolü vardır. Kalıtımsal faktörler, aileden bireye geçen niteliklerdir. Başlıca çevresel etmenler; beslenme, barınma, bulunulan sosyal çevre, fiziksel çevre olarak belirtilebilir. Beslenme insanın en temel ihtiyaçlarından biridir. 21. yy da beslenmeye olan bakış açısı değişmiş ve zamanla gelişmiştir. İyi yönde gelişen birçok yönünün yanında beslenme bilimi; kulaktan dolma bilgilerle insanları kandıran şarlatanların çoğalmasının maalesef ki önüne geçememiştir. İşte bu yüzden ben bir diyetisyen olarak buradayım. Sizlere bu mesleği tanıtmak, bilgilerimi aktarmak, hayatınızı kolaylaştırmak için bir adım atıyorum. Bu sebeple ilk sorumuz ‘diyet nedir?’.
Diyet Nedir?
Beslenme uzmanları tarafından hazırlanmış kişiye yol gösteren bir haritadır. Diyet planlamanın hedefi, bireyin cinsiyetine, yaşına, boyuna, vücut ağırlığına, aktivite düzeyine, beslenme alışkanlıklarına uygun en doğru beslenme programını sağlamaktır. Kişiye beslenme programı uygulanması için birçok sebep vardır. Bu sebeplerin başında günümüzün en yaygın hastalığı olan obezite gelir. Obezite genelde karşımıza ‘yeme duygu durum bozukluğu’ olarak çıkar (İlerleyen yazılarda bu konudan daha detaylı bahsedeceğim).
Obez bireyler daha hızlı kilo vermek, aldıklarından hızlıca kurtulmak isterler. İşte bu yüzden bireylerin yanlış uygulamalara yöneldiği görülür. Öğün yerine geçen sıvılar, bitkisel çaylar, mucizevi besinler vb. piyasada hızlıca çoğalmaya başlamıştır. Bu çoğalmanın bireyleri fiziksel ve mental yönden olumsuz etkilediği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bireylerin bu konuda bilinçlenmesi, hayatlarını riske atmamaları için bir diyetisyene başvurmaları gerekir.
Toparlayacak olursak diyet: Obezite tedavisinde, hastalıkların tedavisinde, hastalıkların belirlenmesi için birtakım testlerin yapılmasında, anne ve çocuk beslenmesinde, aşırı zayıflık durumunun düzeltilmesinde, aileden gelen kalıtımsal hastalıkların ortaya çıkışının önlenmesinde uygulanan hedefe ulaştıran bir yaklaşımdır.
Diyetisyen Kimdir?
Diyetisyen, üniversitelerin dört yıllık beslenme ve diyetetik lisans programından mezun olan, besinin oluşum süreçlerini inceleyen, kurum yemekhanelerinde önünüze gelen yemeklerin bütün yapım aşamalarını kontrol eden, besinleri içerik kalite yönünden kontrol eden, bireylerin sağlıklarının korunması veya tekrar kazanılması için beslenme programları düzenleyen bir rehberdir. Bireyin bütün besin ögeleri yönünden yeterli ve dengeli beslenmesini sağlar. Bireylere beslenmelerinde kılavuzluk yapar.
Daha nice yazılarda buluşmak dileğiyle…
KAYNAKÇA
Dr. Ayşe Baysal ve ark., Diyet El Kitabı, sayfa 8-21
0 Yorumlar