Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Kalsiyum ve Obezite Arasında Bir İlişki Var mıdır?

Kalsiyum ve Obezite Arasında Bir İlişki Var mıdır?

Obezite, son yıllarda etkisini daha çok göstermeye başlamış bir halk sağlığı sorunudur. Alınan enerjinin verilen enerjiden fazla olmasıyla vücutta ağırlık artışı görülür. Eğer ki ağırlık artışı devam ederse belirli kriterler aşılınca bu hastalığın adı obezite olur. Biz diyetisyenler her insanın günlük belirli miktarlarda süt ve süt ürünleri tüketmesini isteriz. Bu obezite için de geçerlidir. Süt ve süt ürünleri, içerisinde vücudumuz için önemli olan kalsiyum mineralini barındırır. Peki, kalsiyum ve obezite arasında nasıl bir ilişki vardır?

Kalsiyum ve Obezite Arasındaki İlişki

Obezitenin diyet tedavisinde amaç yağ dokusunun azaltılmasıdır. Süt ve süt ürünlerinin içerisinde yer alan kalsiyumun yağ dokusu üzerinde iki tür etkisi vardır. Bunlardan biri, diyetle alınan kalsiyumun safra asitlerine bağlanarak sindirilen yağ miktarını azaltması ve yağ asitlerinin emilimini kalsiyum-yağ asidi sabunu oluşturarak engellemesidir. Diğeri ise, diyetle yeterli kalsiyum alındığında lipogenezisin inhibe olması ve lipolizin uyarılmasıyla vücut yağının azalmasıdır.

Metabolik sendrom ve süt ve süt ürünleri tüketim sıklığı arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışmada, süt ve süt ürünlerini daha fazla tüketen insanlarda az tüketenlere göre metabolik sendrom ve hipertansiyon riski daha düşük bulunmuştur.

Kalsiyumun biyoyararlılığının kadınlarda daha yüksek olması hormonal değişimlere bağlanmıştır. Aynı zamanda menopoz sonrası dönemde kalsiyum suplemanı kullanımının faydalı olduğu çalışmalarla gösterilmiştir.

Bir çalışmada düşük kalorili diyet ve yoğurt tüketiminin yağ kaybını sağladığı ortaya koyulmuştur. Bir başka çalışmada ise düşük yağlı süt ürünleri tüketiminin karın bölgesi yağlanmasını azalttığı belirtilmiştir.

Çocukluk ve ergenlik çağında süt ve süt ürünleri tüketimi ileriki yaşlarda kemik sağlığını korumak açısından önemlidir. Özellikle üniversite yıllarında öğrencilerin çoğunun yanlış beslenmesinden dolayı obezite oranlarında artış görülür. Üniversite öğrencileri üzerinde 8 ay boyunca yapılan bir çalışmada az yağlı süt ve ürünlerini bol miktarda tüketenlerde vücut yağ yüzdesi, bel çevresi ve vücut ağırlığı artışının daha az olduğu tespit edilmiştir.

Bir çalışmada, 11 yaşındaki kız çocuklarının beden kitle indeksi, enerji alımları ve kalsiyum tüketimleri izlenmiştir. Süt ve süt ürünlerini günde 3 porsiyon ve üzerinde tüketen çocukların kalori alımı fazla olmasına rağmen BKİ’leri ve vücut yağ oranları diğerlerine göre daha az çıkmıştır.

KAYNAK

Özdemir G., Çelebi F. (2011), Kalsiyum ve ağırlık kontrolü – Yayın özetleri, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi

Beslenmede Sütün Önemi, Sağlık Bakanlığı e-kitap, 2012, Ankara

Yorum Gönder

0 Yorumlar